AUTORIZĀCIJA
Kategorijas 
Formas (1)
Krasns (0)
Podi (9)
Virves (37)
Kats (0)
Slotas (7)
Spaini (7)
Katli (2)
Kausi (0)
Naži (27)
Riteni (2)
Sākums > Viss dārzam > SUPERFOSFAT 2kg

Viss dārzam

SUPERFOSFAT 2kg

SUPERFOSFAT 2kg

Cena  4.50 EUR
Artikuls / Preces ID  SEV
Ražotāja ID  4751024440070
Preces pieejamība:  pieejams 
Superfosfāts ir populārs mēslojums, kas piemērots tomātiem, gurķiem, kartupeļiem, zemenēm, augļu kokiem un krūmiem, visdažādākajiem ziediem, kā arī zālājiem. Šajā publikācijā mēs runāsim par superfosfāta izmantošanu.
Superfosfāts ir vispazīstamākais fosforu saturošais mēslojums, ko visbiežāk iegūst no fosforītiem, kas apstrādāti ar sērskābi. Fosfora lomu dārzkopībā un dārzkopībā ir grūti pārvērtēt. Galu galā ar savu trūkumu augu lapas un stublāji iegūst zilganas, purpursarkanas vai purpursarkanas nokrāsas, kā arī nekrotiskus plankumus. Tad sliktas sakņu sistēmas attīstības rezultātā augs pārstāj augt, un tā lapas ir deformētas un nokrīt.
Ar pietiekamu fosfora daudzumu zaļie mājdzīvnieki labāk pretojas sēnīšu slimībām, efektīvāk izmanto ūdeni, bagātīgāk zied un augļos uzkrāj cukuru, kas uzlabo to garšas īpašības. Superfosfāts visbiežāk tiek izmantots pēc ražas novākšanas. Šī mēslojuma lietošana rudenī palīdz augiem labāk izturēt salnas. Tā rezultātā nākamajā sezonā viņi mēdza jūs iepriecināt ar ziedēšanu un sasēja augļus.
Superfosfāta veidi un sastāvs
 
Superfosfāts ir viens no populārākajiem mēslošanas līdzekļiem, ko izmanto rudenī. Atšķirībā no sarežģītākajiem mēslošanas līdzekļiem superfosfāts satur maz slāpekļa, kas nozīmē, ka tas neizprovocē zaļās masas augšanu. Tāpat kā visi fosfātu mēslošanas līdzekļi, tas jāiekļauj augsnē (skābā augsnē mēnesi pirms superfosfāta uzklāšanas ir vēlams to normalizēt ar kaļķiem, krītu, dolomīta miltiem vai pelniem).
Daži dārznieki dod priekšroku gatavot ekstraktus no superfosfāta, taču tas nav viegli, jo daži mēslojuma elementi labi neizšķīst ūdenī.
Nav vēlams superfosfātu augsnē uzklāt vienlaikus ar urīnvielu, kaļķiem, dolomīta miltiem un amonija nitrātu. Pēc šo mēslošanas līdzekļu izmantošanas augus var barot ar superfosfātu ne agrāk kā nedēļu vēlāk.
 
Superfosfāta krāsa ir rozā, balta, bet biežāk pelēka
Fosfora saturs svārstās no 20 līdz 50%. Kā likums, šis elements ir daļa no mēslojuma brīvas fosforskābes vai monokalcija fosfāta veidā. Superfosfātā var būt arī tādi elementi kā slāpeklis, sērs, bors, molibdēns un kalcija sulfāts (ģipsis).
Superfosfāts ir pieejams dažādās formās, kurām katrai ir savas īpašības un priekšrocības.
Vienkāršais superfosfāts jeb monofosfāts ir pelēks pulveris, kas satur līdz 20% fosfora, kā arī slāpekļa, sēra un kalcija sulfātu ģipša formā.
Lai nepieļautu vienkārša superfosfāta uzkrāšanos uzglabāšanas laikā, iekštelpu gaisa mitrumam jābūt ne augstākam par 50%.
Pašlaik ir efektīvākas un uzlabotas mēslojuma formas, taču vienkāršais superfosfāts joprojām ir populārs galvenokārt zemās cenas dēļ.
Divkāršais superfosfāts satur līdz 50% fosfora, kā arī apmēram 6% sēra un 2% slāpekļa. Šo virsējo pārsēju var uzklāt uz dažāda veida augsnes. Divkāršais superfosfāts tiek ieviests rudenī un pavasarī iepriekš - pirms stādīšanas, vienlaikus koncentrējoties uz laika apstākļiem, lai labvēlīgie elementi varētu izšķīst augsnē. Mēslojums samazina augļu nogatavošanās periodu, veicina olbaltumvielu uzkrāšanos augos, bet eļļas kultūru - tauku.
Granulēts superfosfāts satur līdz 50% fosfora, kā arī apmēram 30% kalcija sulfāta, un to īpaši iecienījuši krustziežu dzimtas augi. Dārznieki un dārznieki novērtē mēslojumu, lai atvieglotu glabāšanu (granulas neveidotos) un mēslojumu. Šajā gadījumā granulēts superfosfāts ir sliktāk nostiprināts augsnē.
Amonizētais superfosfāts satur 32% fosfora, kā arī slāpekļa, kalcija un kālija sulfāta. Sēra klātbūtnes dēļ šāda veida superfosfāts ir īpaši novērtēts krustziežu un eļļas augu sēklu audzēšanā. Īpaši augsta ir kombinētā mēslojuma efektivitāte. Bet ir vēl viens noteikts plus: amonizēts superfosfāts neoksidē augsni, jo tā sastāvā ir amonjaks, kas neitralizē ķīmisko reakciju.
Superfosfāta padeve
 
Superfosfāts kā mēslojums ir piemērots daudzām kultūrām, ieskaitot augļu kokus, ogulājus, dārzeņus, dažādus ziedus un pat zālienu.
Daudzi dārznieki domā, cik daudz superfosfāta ir ēdamkaroti. Ja mēs runājam par granulētu superfosfātu, tad apmēram 15-17 g, un, ja mēs runājam par vienkāršu superfosfātu, kas pieejams pulvera veidā, tad 18 g.
 
Sagatavojot vietni augu stādīšanai, pavasarī vai rudenī rakšanai tiek ieviests vienkāršs superfosfāts, vidēji iztērējot apmēram 40-50 g mēslojuma uz 1 kv.m. Pievienots dubultā superfosfāts ar ātrumu 20-30 g uz 1 kv.m.
Dažreiz virsējo pārsēju apvieno ar potaša un slāpekļa mēslojuma ieviešanu. Diezgan bieži komposta bagātināšanai ar lietderīgām vielām tiek izmantots vienkāršs superfosfāts (100 g mēslojuma uz 100 kg augu masas).

Superfosfāts zemenēm
Zemeņu rudens barošanai 10 g superfosfāta atšķaida 10 l ūdens. Mēslojumu var izmantot tikai ejās.
Tā kā superfosfāts labi mijiedarbojas ar organiskajiem savienojumiem, varat izmantot arī atšķaidīta deviņvīru spēka maisījumu (1 litrs uz 10 litriem ūdens), pievienojot superfosfātu (2 ēdamkarotes) un koksnes pelnus (1 tase).
Superfosfāts rozēm
Rozēm ir nepieciešams līdzsvarots rudens pārsējs, tāpēc superfosfātu ieteicams lietot kombinācijā ar citiem mēslošanas līdzekļiem. Sakņu apstrādei 10 g kālija monofosfāta un 15 g superfosfāta var atšķaidīt 10 l ūdens. Kompozīcija ir pietiekama, lai pabarotu augus, kas atrodas 4-5 kv.m platībā.
Arī rožu krūmu barošanai jūs varat izmantot superfosfāta (25 g), kālija sulfāta (10 g) un borskābes (2,5 g) šķīdumu uz 10 l ūdens. Ir svarīgi rūpīgi izmērīt mēslojuma daudzumu, jo borskābes pārpalikums var būt ārkārtīgi kaitīgs augiem.
Rožu barošanai ar lapām 50 g superfosfāta izšķīdina 1 l karsta ūdens, pēc tam pievieno vēl 10 l ūdens un izsmidzina lapas. Tātad augi ātri iegūst nepieciešamās barības vielas, bet augsnes sastāvs nemainās, kas ir noteikts plus.
Izsmidzināšanai var izmantot arī kālija monofosfātu (5 g) un superfosfātu (5 g), kas izšķīdināts 10 l ūdens.
Superfosfāts lilijām
Parasti rudenī lilijas baro ar mēslošanas līdzekļiem, kas satur fosforu un kāliju. Tas palielina sīpolu ziemcietību un paātrina pumpuru ziedēšanu nākamajā sezonā. Līdzsvarotu pārsēju var pagatavot patstāvīgi, izšķīdinot spainī ūdens 1 ēd.k. dubultā vai 2 ēd.k. vienkāršs superfosfāts, kā arī 1,5 ēd.k. Kalimagnesia. Izmantojot šo risinājumu, jūs varat mēslot apmēram 1 kvadrātmetru.
Superfosfāts zālienam
Lai zāliena zāle nekļūtu dzeltena, bet vienmēr atgādina pinkainu zaļu paklāju, tā ir savlaicīgi jānogriež un jāpabaro. Rudenī ieviestais superfosfāts (50–70 g uz 1 kv. M) labi tiek galā ar pēdējo.
Superfosfāts gurķiem
Pirms gurķu pavasara stādīšanas siltumnīcā ir nepieciešams sagatavot augsni. Lai to izdarītu, jūs varat to izrakt apmēram nedēļu pirms stādus stādīšanas, un pēc tam pievienojiet 20-30 g amonija nitrāta, 20 g kālija sulfāta un 20-30 g superfosfāta.
Pēc divām nedēļām (3-4 reālu lapu parādīšanās stadijā) gurķus var barot, atšķaidot 20-25 g dubultā superfosfāta un 15-20 g kālija sulfāta 10 litros ūdens. Iegūtais risinājums ir pietiekams 10-15 augu laistīšanai.

Ziedēšanas sākumā, lai gurķiem nodrošinātu pietiekamu daudzumu fosfora, tiek izsmidzināta ar superfosfātu (35 g), kas atšķaidīts 10 litros ūdens. Šajā gadījumā apmēram dienu pirms lietošanas tiek sagatavots superfosfāta ekstrakts, lai mēslojumam būtu laiks pēc iespējas vairāk izšķīst karstā ūdenī. Pirms infūzijas lietošanas to uzmanīgi iztukšo, lai atdalītos nogulsnes.
Lai gurķu lapas nekļūtu dzeltenas, pieredzējuši dārznieki iesaka izmantot gatavus slāpekļa-fosfora-kālija mēslošanas līdzekļus vai superfosfāta, amonija nitrāta un kālija sāls šķīdumu (10 g katra mēslojuma uz 10 litriem ūdens). Ir svarīgi laistīt augsni ap augiem, izvairoties no savienojuma nokļūšanas tieši uz zaļajiem mājdzīvniekiem, jo ​​tas var izraisīt apdegumus.
Ja jūs audzējat gurķus uz balkona, ieteicams tos barot divas nedēļas pēc parādīšanās (15 g potaša mēslošanas līdzekļu, 5 g amonija nitrāta, 3 g superfosfāta un 5 g magnija sulfāta, kas izšķīdināts 10 l ūdens). Laistot augus, ir svarīgi, lai mēslojums nekristu uz jaunām lapām.
Pēc 10 dienām gurķus var barot atkārtoti. Šim nolūkam 10 litros ūdens jāizšķīdina 1 litrs deviņvīru spēka, 20 g superfosfāta un 15 g kālija sulfāta.
 
Superfosfāts tomātiem
Jūs varat barot tomātus ar superfosfātu jau sējeņu augšanas stadijā. Patiešām, dažreiz jauniem augiem trūkst fosfora, par ko liecina lapiņas, kas iesaiņotas iekšpusē. Lai labotu situāciju, jūs varat izsmidzināt augus ar kapuci no superfosfāta. Lai to pagatavotu, 20 ēd.k. granulas ielej 3 litrus verdoša ūdens un atstāj uz dienu siltā vietā, šad un tad maisot. Pēc tam 150 ml infūzijas atšķaida ar 10 l ūdens un pievieno 20 ml jebkura slāpekļa mēslojuma, kas veicinās labāku fosfora absorbciju.
Stādot stādus atklātā zemē, katrā iedobē var pievienot 1 tējk. superfosfāts, kā arī daži komposts un koksnes pelni. Ir svarīgi, lai mēslojums nesaskartos ar augu smalkajām saknēm.
Ziedēšanas laikā pieredzējuši dārznieki tomātus baro ar superfosfātu (1 tējk uz 10 ūdens) aktīvākai augļu iestatīšanai.
Alternatīvi varat izmantot maisījumu, kas sastāv no 0,5 l vistas kūtsmēslu, 1 ēd.k. superfosfāts un 1 tējk kālija sulfāts uz 10 litriem ūdens
Ja jūs dodat priekšroku lapotnes pārklāšanai virspusē, ziedēšanas laikā augus varat izsmidzināt ar 0,5% superfosfāta ekstraktu (50 g superfosfāta uz 10 l karsta ūdens). Pēc šķīduma infūzijas apstrādājiet tomātus, katram krūmam iztērējot apmēram 10 ml iegūtā maisījuma.
Lai paātrinātu augļu nogatavošanos, varat izmantot superfosfāta infūziju. 1 ēd.k. mēslošanas līdzekļus ielej ar glāzi ūdens un atstāj 48 stundas. Pēc tam atšķaida 10 l ūdens un izsmidzina tomātu lapas.
Arī augšanas un attīstības procesā tomātus varat barot ar mēslojumu, kas apvieno minerālos un organiskos elementus. Lai to izdarītu, izšķīdina 2 ēd.k. superfosfāts 10 l ūdens un ļauj tam brūvēt dienu, tad pievieno 0,5 l vistas kūtsmēslu un 1 ēd.k. kālija sulfāts. Zem katra krūma jūs varat pagatavot apmēram 1 litru kompozīcijas.
Lai uzklātu šķidru virsējo pārsēju, varat izmantot pilienveida apūdeņošanas sistēmu
Ja jūs audzējat tomātus siltumnīcā, augļu periodā, kad augi iztērē maksimālu spēku, varat tos barot ar superfosfāta (2 ēdamkarotes) un šķidrā kālija humāta (1 ēdamkarote uz 10 litriem ūdens) šķīdumu.
Superfosfāts kartupeļiem
Stādot kartupeļus, katrā stādīšanas caurumā var pievienot 3-4 g superfosfāta. Un augšanas sezonā barojiet augus ar ātrumu 15 g mēslojuma uz 1 kvadrātmetru platības.
Superfosfāts augļu kokiem un ogulājiem
Ogu krūmu rudens virskārtai varat izmantot 1-2 ēd.k. superfosfāts zem viena krūma. Mēslojums tuvu 7-10 cm dziļumam stumbra apļa rādiusā.
Ja vēlaties barot avenes un jāņogas, varat izmantot arī maisījumu, kas sastāv no 60 g superfosfāta, 40 g kālija sāls un 10–15 kg humusa. Lai atvieglotu piekļuvi augu sakņu virsējai apstrādei, mēslojumu uzklāj uz seklajām rievām (20 cm), kas atrodas 30 cm attālumā no krūma.
Lai barotu bumbieri vai ābolu, izmantojiet 30 g dubultā superfosfāta uz 1 stumbra apļa kvadrātmetru. Ķiršus, plūmes un aprikozes var barot ar tādu pašu mēslojuma daudzumu. Bet tajā pašā laikā ik pēc pieciem gadiem jums jāgatavo 300 g kaļķu uz 1 kv.m, lai normalizētu augsnes skābumu.
Ja ir nepieciešams izmantot šķidros mēslojumus, piemēram, ja augi jau ir novājināti, 100 g vienkārša superfosfāta izšķīdina 10 l karsta ūdens un pēc atdzesēšanas pievieno 0,5 l uz katru stumbra apļa kvadrātmetru.
Ja šķīdumu sagatavo, izmantojot divkāršu superfosfātu, uzklāšanas daudzumu samazina uz pusi.